Piața vânzărilor și piața închirierilor sunt lucruri diferite, dar interdependente.
Dacă foarte multe persoane și-ar cumpăra case, ar scădea cererea pentru apartamente de închiriat și chiriile ar lua-o în jos. După același principiu, dacă nimeni nu mai cumpără locuințe, crește presiunea pe proprietarii care au apartamente de închiriat, iar în consecință, aceștia măresc chiriile.
Acum e vreme de criză. În București se concentrează administrația multor companii care își au unitățile de producție în țară. Totodată, Capitala produce o mare parte din economia României. Așadar, criza va lovi Bucureștiul ceva mai târziu comparativ cu alte orașe din țară. Chiar dacă va fi mai puțin adâncă decât în alte orașe din țară, criza nu are cum să nu se simtă și în Capitală. Potrivit datelor Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, în ultimele luni, în București au fost disponibilizate 106 persoane. Iar pentru următoarele câteva luni vor mai intra în șomaj încă aproape 5.000 de oameni, conform cifrelor anunțate de angajatori.
Deci, fără un loc de muncă în București și fără pespective de a-și găsi un job în perioada apropiată, cei care nu au o locuință în oraș vor fi nevoiți să revină la locurile de baștină, cel puțin pentru a reduce costurile cu chiria și cu traiul în București, așteptând să treacă criza.
În plus, nici studenți nu vor mai veni atât de mulți începând din toamnă. Câți părinți șomeri credeți că vor putea să-și mai țină copiii la facultate pe locuri cu taxă? Rectorul ASE din București deja ia în considerare reducerea cu 600 de locuri a numărului de studenți pentru tura care va începe studiile universitare din toamnă. Alte universități încă nu au anunțat nimic, însă când vor constata că taxele de studii sunt din ce în ce mai greu de plătit, vor fi nevoite să ia decizii rapide.
Astfel, nici studenți nu vor veni atât de mulți ca până acum.
Și când nu este cerere... Proprietarii, chiar dacă au fost obișnuiți să ia chirii mari, nu vor avea de ales. 200 de euro care vin lunar sunt mai buni decât 350 de euro imaginari. Mai ales pe timp de criză.
vineri, 27 februarie 2009
marți, 24 februarie 2009
România - țară superbă, dar...
Britanicul Jonathan Scheele, care a fost șeful Delegației Comisiei Europene, adică ambasadorul Comisiei Europene în România, a stat în țara noastră în interes de serviciu între anii 2001-2006. În acești cinci ani, el a văzut România prin ochii lui de englez. Imaginea pe care o vedea mi se pare reprezentativă pentru cum arată țara noastră din perspectiva unui străin: „România - această țară superbă, pe care cu cât o cunoști mai mult, cu atât o înțelegi mai puțin”...
Etichete:
doing business in Romanika,
România,
Scheele
Abonați-vă la:
Postări (Atom)