ANAF a trimis presei un comunicat în care se laudă că "a realizat venituri bugetare reprezentând 100,5% din programul MFP", în luna iunie.
Datorită eforturilor lucrătorilor Fiscului, spun reprezentanţii instituţiei (dar ştim şi noi cum arată acele eforturi), în iunie au venit la vistieria statului cu peste 18% mai mulţi bani din TVA faţă de iunie anul trecut, cu 3,48% mai mulţi bani din impozitul pe salarii, niţeluş mai mult pentru fondul de sănătate şi, culmea, cu 6,41% mai mult la fondul de şomaj. La bugetul de pensii situaţia arată mult mai prost: o scădere de 11,4%. Veniturile totale la buget colectate de ANAF în luna iunie au fost de 7,38 miliarde lei, cu aproape un sfert mai mari decât veniturile înregistrate în luna similară din 2009, când au fost colectaţi 5,9 miliarde lei.
Capitolul cu cea mai spectaculoasă creştere este... nu e greu de ghicit: "rest venituri", unde intră banii adunaţi din amenzi, executări şi alte treburi neplăcute. La acest capitol, încasările au fost de peste un miliard de lei, cu 37,34% peste cât le cerea bugetul şi de peste trei ori mai mult (+204,5%) faţă de luna iunie a anului trecut.
Dacă aţi fost atenţi, în ultima lună firmele au reclamat înteţirea controalelor şi a abuzurilor care le însoţesc invariabil.
Iar referitor la relevanţa datelor, trebuie menţionat că, dacă sunt puse în context, nu mai sunt nici pe departe la fel de impresionante. Ca să avem o imagine reală, trebuie să le integrăm celor cinci luni precedente. Iar pe primele cinci luni ale anului, situaţia arată cam aşa: încasările din TVA - în scădere cu 7,8%, cele din impozitul pe salarii şi venit - mai mici cu 6,4%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu