După ce că și așa Guvernul e hapsân din cale afară în această perioadă în încercarea de a menține bugetul pe linia de plutire, hop și sindicatele să le mai dea idei. De parcă nu va fi o lovitură suficient de dură introducerea impozitului forfetar (denumit și „taxa pe pierdere”), sindicatele au propus, azi, în CES, Ministerului de Finanțe să elimine contractele de drepturi de autor.
Argumentele lui Hossu:
- mai mulți bani la buget: de la cei 200.000 de angajați care au contracte de drepturi de autor, în cele opt luni care au mai rămas până la sfârșitul anului, „s-ar lărgi baza de impozitare cu 800.000.000 de lei”, de la Hossu citare.
- eliminarea evaziunii: ziariștii, contabilii, notarii, arhitecţii și alte profesii care lucrează pe drepturi de autor ar plăti impozite și contribuții sociale pe întregul venit
- pensia va fi mai mare când acei oameni vor ajunge bătrâni: în prezent, contribuția la pensie se calculează doar pentru salariul înscris pe cartea de muncă
Argumente împotriva inițiativei:
- În mod cert, în momentul în care contractele de drepturi de autor vor fi anulate, angajatorii vor găsi alte soluții pentru a nu plăti diferențele de taxe pe care și le imaginează sindicatele. Aici putem vorbi de soluții semi-legale și chiar de bani negri, cum se practica odată pe scară largă.
- O altă posibilitate (prima la care m-am gândit, de altfel) este ca angajatorii să taie din salarii. Că tot e criză... Chiar dacă vor face un compromis și vor trece o parte mai mare din salariu pe cartea de muncă, acesta nu va fi substanțial.
- De altfel, nici soluția încasării veniturilor prin intermediul unui PFA nu sună prea bine, în contextul în care va fi introdus impozitul forfetar. Cine are chef să plătească doar pentru că lucrează 1.500 de euro pe an?
- Argumentul cu pensia este de-a dreptul hilar. Sunt puțini cei care o duc bine cu pensia de la stat. În plus, cine știe ce cum va arăta bugetul și ce sistem de organizare a statului va fi când vom ajunge noi bătrâni. Eu cred că fiecare ar trebui să facă un efort și să-și gestioneze bine economiile, pentru a aduna o sumă decentă pentru pensie.
luni, 6 aprilie 2009
Ce înseamnă desființarea drepturilor de autor?
Etichete:
drepturi de autor,
Fisc Finante si impozite,
forfetar,
pensie,
sindicate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
1-Banca Mondiala vrea sa iasa oamenii la pensie la 70 de ani in conditiile in care speranta de viata pt barbati in romania e de 66 de ani
RăspundețiȘtergere2- statul nu are grija de pensia mea dupa cum nu au nici administratorii de pensii private
statul rostogoleste un sistem piramidal, administratorii isi fac profituri si nici macar cat inflatia nu fac.
I-au lasat ca isi ia o povara de pe cap statul pt ca sunt mai multi pensionari in tara decat muncitori.Si de cand cu duduitul economiei
sperau ca astia sa inmulteasca banii pe burse
si sa scape statul. Si voinea o sa zica peste 20 de aniv-am zis eu. Ca administratorii or sa toace in comisioane toti banii si omul nu va primi nimic.In america e mare problema cu fondurile de pensii,cele ale pompierilor si profesorilor din california sunt la pamant, in new jersey un fond de pensii a dat in judecata lehman ca i-a facut pierderi de 118 mil dolari.
Pai hai sa ne facem inventatori sa ne pastram drepturile de autor..
RăspundețiȘtergere