marți, 30 martie 2010

De ce a venit Strauss-Kahn în România?

Nu ne-a lăudat, nici nu ne-a înjurat. A vorbit despre băncile salvate de guverne, un pic despre șomaj și despre luptele acerbe pe care trebuie să le ducă UE pentru a nu trece în Liga a II-a a economiilor lumii după încheierea crizei actuale.
Atunci de ce a venit șeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, la București?
Nu suntem singurii din zonă vizitați de înaltul oficial. Totuși, Polonia parcă are cu ce se lăuda, în timp ce noi...
Și, de parcă noi am fi îndeplinit toate condițiile din acordul cu FMI, Strauss-Kahn nu a criticat deloc guvernul de la București. Ba mai mult, el a vorbit despre „noul FMI”, care vine cu soluții adaptate la specificul fiecărui stat căruia îi împrumută bani.
Deci, care este adevăratul scop al vizitei?
Interesantă reacția lui Varujan Vosganian. El observă că este pentru prima oară când, în discursul său, un oficial FMI nu adresează complimente sau încurajări Guvernului Boc. „Guvernul României a făcut exact pe dos (se referă la recomandările FMI - n.r.) și nu înțelegem îngăduința cu care FMI tratează de un an Guvernul României, cu consecințele pe care le vedem”.
***
Cu o altă declarație pe care a făcut-o Strauss-Kahn, mi-a adus vie în fața ochilor teoria conspirației. „Trebuie să lucrăm împreună pentru a găsi soluții globale la probleme globale”, deoarece globalizarea este adevărata realitate și nu avem unde fugi de ea - acesta a fost un alt mesaj transmis de directorul FMI. Acesta mă duce cu gândul la teoria conform căreia instituțiile financiare internaționale au scopul de a controla și subjuga statele lumii.

Un comentariu:

  1. binentels ca pentru cei ce cred in teoria conspiratiei orice vorba sau lipsa ei automat duce la aceasi idee draga- e conspiratie deci sa o stim si noi. As zice mai curind unde dai si unde crapa? Autorul aricolului da si crapa anapoda. Dar daca DSK socialist de frunte in Franta vrea sa candideze in 2012 la presedentie si vrea sa ia pulsul economic, politic al statelor europene mai intii pentru campania lui? E mai usor sa razbesti in Franta daca ti se recunoaste o statura europeana si nu una de FMI numai. Asta nu este conspiratie ci pur si simplu politica.

    RăspundețiȘtergere