marți, 13 iulie 2010

Cotă progresivă. Unde greșește Vlădescu

Cum poate să susțină un ministru care se declară tehnocrat și independent din punct de vedere politic că avem nevoie de o cotă de impozitare progresivă pe venitul global, pentru ca să crească încasările la bugetul de stat?
După cun spuneam și într-un articol din EVZ de sămbătă, încasările din impozitul pe venit și salarii au crescut după introducerea cotei unice. Și nu mă refer doar ca sumă netă, ci ca pondere în PIB, care este de fapt singurul indicator la care ne putem raporta pentru a face o comparație. Așadar, dacă în 2004 impozitul pe venit și salarii aducea la buget o sumă echivalentă cu 2,9% din PIB, în 2009 din această sursă suma s-a ridicat la 3,8% din PIB. Altfel spus, cu o treime mai mare.

Introducerea cotei unice a scos din economia neagră și gri veniturile mari, mascate, ale persoanelor fizice. Dacă s-ar introduce acum o impozitare progresivă, aceste venituri vor lua calea înapoi spre economia neagră și gri, unde scapă de taxare sau mai scutesc din bănuți.
Dar se pare că specialiștii Ministerului Finanțelor, pe care îi tot laudă Vlădescu, au făcut un calcul bazat pe cât s-ar aduna la buget dacă la veniturile existente astăzi s-ar aplica o impozitare progresivă. Ceea ce nu iau în considerare experții sunt consecințele modificării fiscale: salarii mai puține și mai mici de impozitat.
Astfel, Guvernul nu se dezminte nici de data asta, când se presupune că vrea să construiască un sistem fiscal bun. Ia decizii pompieristice, deoarece este o soluție doar pe termen scurt, până se vor găsi metodele cele mai potrivite de a fenta statul la plata impozitelor.

3 comentarii:

  1. Ana draga, tu mai crezi ceva din ce spun si (nu)fac oamenii astia? Hai sa-ti povestec ceva incredibil, ce am aflat chiar azi. Vorbeam cu un parlamentar al opozitiei care mi-a spus ceva ce e greu de crezut. Si daca nu as avea o relatie mai apropiata cu acel parlamentar,si nu era o discutie privata, l-as fi suspecat ca minte. Asadar: inaintea votului pentru motiunea cu salariile si pensiile, a fost contactat de oameni ai PDL-ului, care i-au propus sa-i cumpere votul. Din curiozitate, a intrbat cat dau. Raspunsul a fost halucinant: oricat si orice!!! Este incredibil cum se comporta actuala putere! considera aceasta tara ca propria firma si ca pot face ce vor. gandeste-te si la ce a spus dan bitman, despre firmele si oamenii necontrolabili de catre finante, si ai o imagine asupra independentei politice si cat de tehnocrat e vladescu.

    RăspundețiȘtergere
  2. E clar ca Vladescu a prezentat un mesaj conturat deja de anumite persoane si l-a lansat in dezbatere publica. Ca iese Boc si il critica? Ce ne-am astepta sa faca?
    In ceea ce priveste politicienii... sunt la fel, fie ca sunt din PDL, PSD, PNL etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe de alta parte, cota unica exista doar in state de mana a doua sau a treia din lume si in esenta ei e o gogoasa inventata de oligarhii rusi. Nu cred ca Germania sau SUA sunt state comuniste sau de stanga, si totusi ei au cota diferentiata.

    Cota unica si-a dovedit limitele; e adevarat ca stimuleaza pe micii intreprinzatori, dar bugetul nu traieste din ce varsa micile firme. Daca maine ar inceta platile la buget (TVA, accize, impozit pe profit, contributii sociale etc) Petrom, Orange, Vodafone, Rompetrol, Dacia, Lukoil si ArcelorMittal s-ar bloca economia. In plus, a avut Liviu Voinea un studiu in care avertiza sa nu se confunde ca ar fi efecte benefice ale cotei unice cand de fapt sunt ale scaderii de impozite, de la 19% la 16%.
    Marea problema la noi daca s-ar scoate cota unica ar fi semnalul foarte prost dat investitorilor straini, care ne vor ocoli, iar unii de pe aici ar putea pleca cu totul. Nu trebuie sa fim primii care schimbam cota unica. Asa ca oricat de nedreapta ar fi, daca vrem sa avem clasa de mijloc si sa atragem investitii, vom ramane cu cota unica. Nu ne putem permite sa avem cota diferentiata pentru ca nu suntem Germania sau SUA. Si pana sa faci o bogatie pe care sa o redistribui (ca in statele nordice) trebuie intai sa o produci.

    RăspundețiȘtergere