Mai precis, am văzut o mulţime compusă în proporţie de cel puţin 85% de femei (nu credeam că sunt atât de multe femei şi atât de puţini bărbaţi în Ministerul Finanţelor) şi un exemplu în plus pentru felul în care funcţionează psihologia mulţimilor, pentru modul în care oameni cu facultăţi şi masterate se transformă într-o turmă amorfă, mobilizată, e adevărat, de lupta pentru salariu şi pentru mâncare.
Şefii lor au dreptate: este normal ca bugetarii să primească un singur salariu. În cazul concret al angajaţilor MFP, ANAF şi ai structurilor subordonate, salariul de bază trebuie să crească până la nivelul pe care îl aveau cu tot cu stimulente, minus 25%. Asta ar fi formula corectă.
Mai e un aspect: când economia duduia şi stimulentele curgeau gârlă, nu-i aşa că nu comenta nimeni? Mai mult, pentru că aveau salarii mici pe cartea de muncă, angajaţii de la Finanţe dădeau cel mai bine în faţa Guvernului şi a naţiunii: bugetarii cu cel mai mic salariu. Dacă te uitai însă la cât primeau cu tot cu sporuri, clasamentul se inversa.
Bun. Însă ce mai contează dacă şefii au dreptate când subor-donaţii nu mai au încredere în ei? Se revoltă, le contestă autoritatea, urlă toţi "Huoooo" când iese Sorin Blejnar de la masa dialogului eşuat, apoi zic "e abureală ce a spus Blejnar". Tot ei strigă "Banii sau demisia!" atunci când vine mult mult mult toată-ziua-aşteptatul ministru Ialomiţianu.
Aşa că ce partide de opoziţie? Ce alţi bugetari nemulţumiţi? Sau contribuabili cocoşaţi de taxe şi impozite?
Nici vorbă de aşa ceva. Astăzi, 13 octombrie 2010, demisia ministrului de finanţe a fost cerută de propriii lui angajaţi. E simptomatic, nu credeţi?
Explicaţii foto (făcute de mine):
Foto 1: Între 300 şi 400 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice au protestat astăzi pe holul instituţiei
Foto 2: O angajată a ministerului le arată ziariştilor fluturaşul de salariu cu 400 şi ceva lei pe lună
Foto 3: Sorin Blejnar, şeful ANAF, obosit şi transpirat, le explică salariaţilor cum stă treaba, urcat pe un scăunel să vadă şi să fie văzut mai bine
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu