luni, 24 ianuarie 2011

Ce preț va avea acțiunea FP?

Mâine este o zi istorică și o spun fără nicio doză de ironie. Mâine acțiunile Fondului Proprietatea (FP) vor fi listate pe Bursa din București.
Finally, după cinci ani de amânări nejustificate. Timp în care mulți dintre foștii proprietari despăgubiți și-au vândut acțiunile primite pe sume de nimic, numai ca să scoată ceva bani, care, chiar și puțini, erau mai valoroși decât hârtiile doveditoare a calității de acționar al FP.
Acum, cum va evolua acțiunea pe Bursă? Sunt argumente pro și contra, nemaivorbind de interese, atât pentru ca prețul să scadă, cât și pentru ca prețul să crească.

În primul rând, ce luăm ca reper? Putem lua ca reper:
Valoarea nominală a FP de 1 leu/acțiune (fiind totodată și valoarea la care au fost calculate despăgubirile acordate foștilor proprietari)
sau
Valoarea cu care se tranzacționau acțiunile FP înainte de listare (este dificil de stabilit o valoare clară, având în vedere că acțiunile FP s-au vândut în decursul timpului la diferite prețuri. Au fost perfectate tranzacții și la 0,2 lei/acțiune, și la 0,5-0,7 lei/acțiune, în funcție de momentul la care a avut loc, de numărul de acțiuni cumpărate etc. Astfel, este dificil de stabilit chiar și un preț mediu)

Oricum, îi avem pe de o parte pe cei care au cumpărat acțiuni sub valoarea nominală și care ar face profit chiar și în cazul în care acțiunea se vinde cu 0,7-0,8 lei. Dar, evident, cu cât mai scump o vinde, cu atât mai mare va fi profitul.
Pe de altă parte, îi avem pe foștii proprietari care au tot interesul să vândă acțiunile cel puțin la valoarea nominală de 1 leu. Pentru ei e mai important ca prețul să fie cât mai mare.
A treia categorie sunt speculatorii de profesie. Ei vor să cumpere ieftin pentru ca, mai târziu, să vândă scump. Nu caută neapărat profitul maxim acum. Ei au răbdare, dar doar puțină, una de câteva luni până într-un an. Ei vor căuta să țină prețul mic, pentru a putea cumpăra ieftin acțiuni pe care să le vândă pe sume de câteva ori mai mari, pe termen mediu.

Ziua de mâine ne va da o idee despre cum va evolua acțiunea în continuare și despre cum o percepe piața. Sunt curioasă dacă se vor efectua tranzacții la cel puțin 1 leu/acțiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu