joi, 23 aprilie 2009

Ce înseamnă să fii ziarist bun pe Fondul Proprietatea

Ieri a avut loc o întâlnire semi-formală a conducerii Fondului Proprietatea cu anumiți jurnaliști. Spre deosebire de acum câteva săptămâni, când au fost invitați doar reprezentanți ai presei de business (numită, impropriu, de Cristina Stihi, directorul de comunicare al FP, „presa de specialitate” - deoarece publicațiile despre medicină, construcții sau învățământ sunt și ele de specialitate), m-am numărat și eu pe lista invitaților.
Discuția a fost deschisă de Cristina Stihi, care, a câta și a câta oară, a început să spună, fără măcar să încerce să fie subtilă, că ziariștii de la agențiile de presă și din presa generalistă sunt proști și nu înțeleg o boabă ce se întâmplă în Fondul Proprietatea.
Ca exemplu al modului cum se exprimă Cristina Stihi aduc un citat dintr-un mail anterior întâlnirii de ieri:
Va rugam sa ne transmiteti, pina marti, 21 aprilie, ora 15.00, lista personala de teme pe care le considerati ramase nelamurite, pe parcursul celor peste trei ani de cind ne urmarim reciproc. Procedind astfel, ne vom putea noi organiza eficient pentru discutiile cu dumeavoastra”
(n.r. - sublinierea îi aparține doamnei Stihi)
Altfel spus, hai veniți proștilor și vă arătați pe față cât de proști sunteți, dacă timp de peste trei ani nu ați fost în stare să înțelegeți ce este FP.
Colac peste pupăză, își găsise să dea drept exemplu negativ o publicație care nu avea niciun reprezentant de față. Sunt convinsă că, dacă ar fi fost de față, nu ar fi avut curajul să o facă.
Ca să încerc să explic atitudinea conducerii FP (sau a Cristinei Stihi?), voi mai relata o declarație a Cristinei Stihi, tot de ieri, ca o precizare la întrebarea Roxanei Pricop de la ZF despre faptul că, deseori, ziariștii au nevoie de reacții de la conducerea FP, pe care nu reușesc să le obțină. La care Stihi sare cu precizarea: așa sunteți voi, ziariștii, cu întrebări de genul „Cum comentați...?”. Abia așteptați să spună cineva ceva și să ieșiți cu ceva mai de scandal, gen „Lulache e în război cu Guvernul”. FP nici nu va comenta nimic. Dacă citiți documentele de pe site, veți înțelege care este poziția Fondului.
Am rămas mască. Directorul de comunicare al unei entități de importanța FP nu vrea sau nu reușește să înțeleagă, sau doar se preface și atunci înseamnă că e de rea-credință, că cei din conducerea FP cunosc cel mai bine situația instituției pe care o conduc și sunt cei mai în măsură să evalueze care este impactul unei anumite decizii sau măsuri asupra FP și, în consecință, asupra beneficiarilor finali, care sunt oamenii deposedați fără voia lor de regimul comunist.
De fiecare dată, ea ne lasă senzația că trebuie să cunoaștem pe dinafară și în cele mai mici detalii toate actele, mecanismele interne, modificările care au fost, sunt și vor fi și care țin de FP și de toată piața de capital. În opinia ei, ziaristul care nu le știe pe dinafară este un ziarist prost și nu ar trebui să se ocupe de FP.
Și atunci mă întreb care ar mai fi rolul unui director de comunicare al FP care refuză ca instituția pe care o reprezintă să comunice cu publicul? Sau „ziaristul bun” este cel care susține interesele FP, iar „ziaristul nepregătit” este cel care critică Fondul? Dacă e asa, avem de a face cu o mentalitate învechită care se face vinovată de lipsa de înțelegere și de comunicare.

2 comentarii:

  1. Bravo doamna Ionascu! era nevoie sa apara cineva ca dvs sa spuna lucrurilor pe nume! sunt mandru ca suntem contemporani. Va multumesc ca existati!

    RăspundețiȘtergere
  2. ti se face sila cand vezi cum trag cu tot ce pot pentru as apara privilegiile cintigate prin relatii si pile...
    Atita nesimtire numai in tara asta se poate constata.
    Iar DOAMNA LULACHE CARE pina acum nu a facut nimic are un sal;ariu pe masura nesimtirii din romania.

    trebuie luptat pina la capat impotriva acestor impostori si al acestor demagogi care dupa ce au salarii necuvenite incerca tot felul de afaceri necurate.
    Auzi ce spune lulache:
    CA FONDUL SA FIE ADMINISTRAT INTERN!!!!
    CATA OBARZNICIE

    RăspundețiȘtergere