marți, 14 aprilie 2009

Pogea, rupt de realitate


Ministrul Hogea-Pogea a făcut hocus-pocus și a scos astăzi din mânecă niște argumente penibile referitoare la impozitul forfetar (care, dacă e să fim corecți cu termenii economici, nu este forfetar, ci este un impozit minim).
Unul este că introducerea noului bir nu are nicio legătură cu criza. Nuuu, încasările la buget sunt în grafic, iar noul sistem de taxare se discuta de ani de zile să fie introdus. În plus, avantajele sale sunt recunoscute unanim atât de autorități, cât și de partenerii sociali. Într-un cuvânt, cu sau fără criză, anul acesta oricum ați fi avut parte de introducerea unui impozit obligatoriu pe fiecare firmă, fie că aceasta face sau nu profit.
Din păcate, prin supraimpozitare pe timp de criză, Guvernul nu face decât să „dea o măciucă în cap firmelor”, cum a spus Ovidiu Nicolescu de la CNIPMMR, sau, cum a spus Maria Grapini de la FEPAIUS, „în loc să lase IMM-urile să respire, le pune perna pe gură”. Dacă nu ar fi fost necesar să aducă bani la buget, din cauza scăderii încasărilor ca efect al crizei, mi-e greu să cred că ar fi decis să bage impozitul exact acum . De fapt, FMI a cerut încasări mai mari, care se realizează rapid prin creșterea fiscalității. Ceea ce s-a și întâmplat. Pogea a și recunoscut asta, indirect, când a spus, astăzi, că a avut de ales între a majora TVA sau cota unică și a introduce impozitul minim. Alt argument care nu demonstrează decât că ministrul este rupt de realitate este că, în opinia sa, nicio firmă nu va da faliment din cauza noii taxe. În condițiile în care Fiscul pune firmelor penalizări și accesorii mari pentru datoriile neachitate și le bagă în executare silită cât de repede poate, într-un an de criză acest impozit va fi greu de achitat. Iar criza nu se va sfârși anul acesta. Vom avea recesiune și în 2010. Numărul de șomeri este încă în creștere galopantă, iar activitatea în aproape toate sectoarele economice este în cădere liberă. În cel mai bun caz, societățile comerciale se vor transforma în PFA sau vor trece pe inactivitate. În consecință, ele nu vor aduce bani la buget, așa cum mizează Guvernul.

2 comentarii:

  1. Si cel mai mare pericol, nu numai ca firmele nu vor plati nimic la buget si vor face someri, ci nici nu vor mai pune in miscare bani prin economie, nu vor mai iriga cu lei anumite sectoare (textile de exemplu) si mai departe efectul pe orizontala va fi dezastruos pentru ca circuitul banilor in economie se opreste, oamenii vor economisi mai mult, dar banii oricum vor fi prezenti, ceea ce insemna ca va fi inflatie. Aleluia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Plus ca firmele vor fi tentate sa isi mute rezidenta fiscala in alte tari, cum ar fi Bulgaria sau Cipru, si in general sa gaseasca tot felul de solutii, mai mult sau mai putin evazioniste, pentru a evita plata acestui impozit.

    RăspundețiȘtergere