marți, 25 august 2009

Cum va evolua cursul valutar în următoarele luni

Cum va evolua cursul valutar în următoarele luni? Evident, nu putem răspunde la această întrebare. Cine ar ști ce urmează să se întâmple ar face grămezi de bani. Până atunci, să curgă prognozele!

Cea mai probabilă evoluție a monedei naționale în următoarele luni este următoarea:
- o apreciere ușoară continuă sau, în cel mai rău caz, o stopare a deprecierii până la alegeri, în noiembrie (este interesul atât al lui Băsescu, cât și al lui Geoană sau al lui Crin Antonescu să trăim bine aceste câteva luni)
- un puseu de depreciere după alegeri, în primele luni din 2010. Dragoș Cabat, președintele CFA România, spune că am putea vorbi despre un curs de 4,3-4,4 lei/euro, dar nu mai mult.
- după care, prin primăvara-vara anului viitor, leul își va reveni ușor-ușor. Deși Cabat estimează un curs de 3,8 lei/euro, totuși, eu nu cred că economia românească are resurse ca leul să se întărească atât de repede. Astfel, o revenire până la 4,1 lei/euro ar fi optimistă.

Există însă argumente atât pentru aprecierea leului, cât și pentru depreciere.

Argumente pro apreciere:

- leul e subevaluat
- vin alegerile și guvernanții trebuie să „dea bine”
- împrumutul de la FMI dă încredere în leu și îl protejează
- România continuă să fie o destinație care atrage investitorii străini

Argumente contra aprecierii leului:

- după alegeri se vor sparge multe bube, mi-e și frică să mă gândesc ce va fi
- împrumutul de la FMI și Comisia Europeană trebuie returnat. De unde?
- Guvernul întârzie să ia măsuri dure de reducere a cheltuielilor, mă refer în special la concedieri
- încă nu am atins punctul de jos al crizei, iar anul acesta vom avea o recesiune de 8-8,5%, dacă se adeveresc prognozele FMI

Așa că sunteți liberi să trageți singuri concluziile și să vă faceți calculele.

Un comentariu:

  1. Mark Moebius, pentru cunoscatori Ghita, spunea ca leul e supraaprciat. Adica BNR a tinut leul in plasa de siguranta, ca deh e an electoral si sa nu sufere boborul. Sufera, in schimb, exportatorii. Dar sectorul privat a facut toti somerii de pana acum, semn ca datoria privata se restructureaza, ceea ce dupa Adrian vasilescu inseamna ca de asta sta cursul- pt ca sectorul privat se restructureaza, ceea ce statul, ca un incapabil ce e, nu face. Pe de alta parte, daca privatii ar fi asa de restructurati ar exporta si ei mai mult, altele decat Logan si softuri IT si mai cu seama in China sau Coreea, sau Singapore etc, piete puternice si nelovite de criza. Dar dupa alegeri va incepe datul afara la stat, adica se sparge bula cu locul sigur la stat. In mod normal leul ar trebui sa coboare.

    DAR, eu pariez ca va creste pentru ca suntem indisolubil legat de Occident. Acolo iarna crizei a trecut acum 2-3 saptamani si primavara cresterii economice apare. Ca atare vor veni oamenii cu banii in pietele emergente. Ceea ce zice Deutsche Bank, cu 4 lei pe euro e un pic euforic (daca nu cumva au pariuri pe leu) avand in vedere ca acum e supraevaluat. Deci 4,1 e cursul corect daca statul se restructureaza. Daca nu, va fi tot mai infundat pt ca statul va gatui economia reala.

    RăspundețiȘtergere