luni, 3 mai 2010

Reacția Finanțelor confirmă spusele lui Crin: dispare cota unică

Nedumerire mare, după declarația lui Crin Antonescu.
Președintele liberalilor a spus astăzi că Guvernul intenționează să desființeze cota unică de impozitare de 16% și să introducă un impozit lunar de 25% pentru veniturile care depășesc 4.000 de lei. Și, a mai declarat Antonescu, citând un document de lucru al Ministerului Finanțelor, Guvernul Boc vrea să dubleze taxele și impozitele locale.

M-a surprins plăcut Ministerul Finanțelor cu o reacție oficială rapidă, chiar neașteptat de rapidă. Însă când am deschis emailul, am constatat că nu este deloc cea potrivită într-o asemenea împrejurare:

PRECIZARE
Referitoare la declaraţiile preşedintelui PNL, dl. Crin Antonescu, difuzate pe postul Realitatea TV
Referitor la declaraţia preşedintelui PNL, dl. Crin Antonescu, privind intenţia Guvernului de a „desfiinţa” cota unică de impozitare, precum şi referitor la ştirile despre existenţa unui document oficial care prevede majorarea altor taxe, postate pe diverse bloguri, Ministerul Finanţelor Publice face următoarea precizare:

„Singurul document oficial referitor la măsurile pe care le va lua Guvernul în perioada următoare va fi scrisoarea de intenţie pe care Ministerul Finanţelor Publice o va remite Fondului Monetar Internaţional, după încheierea discuţiilor tehnice cu reprezentanţii misiunii de evaluare.
Toate anunţurile şi declaraţiile din acest moment sunt doar speculaţii politice.”

În primul rând, precizarea Biroului de Presă al MFP nu conține cel mai important mesaj pe care trebuia să îl transmită: că declarațiile lui Crin Antonescu nu reflectă realitatea, că un asemenea document nu există. În cel mai rău caz, puteau să spună că afirmațiile lui Crin s-a referit la un document cu nșpe proiecții.
În al doilea rând, lipsește mesajul pe care l-au transmis cu atâta asiduitate în ultimele luni. Acesta ar fi trebuit să se regăsească sub forma că „repetăm, așa cum oficialii Guvernului au spus-o în repetate rânduri, actualul Executiv nu intenționează să majoreze principalele taxe și impozite în acest an”.

În concluzie, înțeleg că un asemenea proiect există și că este foarte probabil să fie pus în aplicare imediat după ce pleacă delegația FMI. Adică odată cu publicarea scrisorii de intenție pe care Finanțele o vor remite FMI și care va conține toate măsurile Guvernului.
Intenționat sau nu, asta ne-au lăsat ei să înțelegem evitând să pună degetul pe rană și ascunzându-se după degetul FMI.

2 comentarii:

 1. Problema este intr-adevar profunda. Mult mai profunda decat s-au asteptat multi.
  La inceputul anului am fost surprins sa citesc articole in care multi preziceau o crestere a economiei pozitiva si alte stiri bune, in timp ce semnele nu erau chiar “stralucitoare”.
  Daca doriti sa cititi parerea mea despre ce inseamna aceste masuri pentru piata romaneasca imobiliara, apasati link-ul urmator:
  http://www.realinromania-blog.com/fmi-solicita-cresterea-vertiginoasa-a-cotei-unice-si-tvace-inseamna-asta-pentru-piata-imobiliara/

  Toate cele bune,
  Ilias Papageorgiadis

  RăspundețiȘtergere
 2. Aveti dreptate, se putea spune de la inceputul anului ca economia Romaniei isi va reveni foarte greu. Ca nu avem de unde sa fim pe plus in 2010. Acest lucru a devenit mai clar pe masura ce guvernul a amanat orice masura dura.

  RăspundețiȘtergere