Primul monetar al țării nu știe care este pluralul substantivului monedă.
Săptămâna trecută, la un seminar dedicat aniversării de 130 de ani pe care îi împlineşte în 2010 Banca Naţională a României, Mugur Isărescu s-a amuzat şi ne-a amuzat şi pe noi recunoscând acest lucru.
Era în contextul în care guvernatorul lansa cele două emisiuni numismatice dedicate aniversării. Ambele au trei variante: din aur, argint şi tombac cuprat.
Şi zice domnul guvernator al BNR de la tribună:
"Avem trei monede sau monezi... lingviștii mă vor cota, (râde - n.r.) nici acum nu știu cum se zice, care e exact pluralul (râde din nou - n.r.), cu toate că mă ocup de monetă. Profesorul Dumitrescu pe care încă l-am prins spunea: Măi, voi sunteţi romani. Să nu ziceţi monedă niciodată, să ziceţi monetă. În templul ei la Roma băteau romanii monezi sau monede, cum spunem noi acum."
P.S. Conform dexonline, care citează DEX '98:
MONEDĂ, monede, s.f. Ban de metal (rar de hârtie) care are sau a avut curs legal pe teritoriul unui stat; p. gener. ban de metal (de valoare mică), mărunţiş. Expr. A bate (sau a tăia, a face) monedă = a emite bani de metal. A bate monedă (din sau cu ceva) = a insista, a face caz (de ceva). A plăti (cuiva) cu aceeaşi monedă = a răspunde (cuiva) printr-o comportare similară. (Fam.) Asta e moneda plătită se spune despre o întâmplare neplăcută survenită în viaţa cuiva ca o pedeapsă pentru fapta sau faptele rele făcute; faptă şi răsplată. [Pl. şi: monezi. - Var.: monetă s.f.] din ngr. monedha.
În concluzie, ambele variante sunt corecte: şi monede (cea mai răspândită), şi monezi.
Şi acum concluzia finală: din nou Isărescu are dreptate.
(Să vedem dacă va avea dreptate şi în povestea cu majorarea taxelor).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pluralul este monede, nu monezi. DOOM2 este UNICA referinta academica acceptata iar DOOM2 spune clar ca pluralul este EXCLUSIV "monede".
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru precizare
RăspundețiȘtergere