marți, 20 ianuarie 2009

No more bad news

Perioadă de criză. Stare de şah. Ce s-a întâmplat ştim. Ce urmează? Sperăm că nu va fi foarte rău. Şi de noi depinde dacă va fi mai bine sau mai rău chiar şi acest rău care va fi.
Avem un nou guvern şi aşteptăm să vedem cum se mişcă în această situaţie. Avem mii şi zeci de mii de şomeri cărora li se schimbă viaţa de la o zi la alta. Am văzut chiar un articol, ieri în ziare, că anumiţi cunoscători se aşteaptă la mişcări sociale, adică la proteste din cauza crizei.
Când am citit ştirea, m-am îngrozit. Ce ar fi dacă într-adevăr oamenii rămaşi fără locuri de muncă, sau cei cărora li s-a tăiat din salarii sau cei cărora ratele le-au crescut usturător să iasă în stradă şi să înjure Guvernul, Primăria, Statul, Universul?
În această ecuaţie, un rol important revine presei. Cred că este un moment în care trebuie să ţinem cu dinţii de jurnalismul responsabil. No more bad news. Asta ar trebui să ne ghideze. În loc să le spunem oamenilor cât de rău ne este şi cât de mult a crescut şomajul, cât de greu o să ne fie în continuare, trebuie să le dăm o speranţă. Sau dacă nu reuşim să nu-i descurajăm, să rămânem tăcuţi.
Şi să nu semănăm ideea că grevele şi protestele ar putea ajuta cu ceva în acest moment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu