Astăzi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că, în contextul crizei financiare externe, este inevitabilă ajustarea deficitului de cont curent. Însă cu precizarea ca acest lucru să se petreacă fără să se taie prea mult din creşterea economică, fără să explodeze inflaţia si, evident, fără să scadă foarte rău nivelul de trai al populaţiei.
Cheia în această ecuaţie este moneda naţională. Criza este un prilej să se reducă deficitul comercial, principala pârghie care influenţează deficitul de cont curent. Cu un an în urmă, analiştii lătrau de zor că România va intra în criză din cauza deficitului comercial care se adânceşte. Uite că avem o ocazie să reducem gap-ul.
Însă cu ce preţ?...
Leul se depreciază, exportatorii se bucură. Totuşi, exporturile nu au cum să scape de recesiune, în condiţiile în care statele către care exportăm, marea majoritate membre UE, sunt şi ele la rândul lor în recesiune. Deci, cererea scade vertiginos şi nu are cine să cumpere produsele noastre.
Pe de altă parte, deprecierea leului are implicaţii profunde asupra românilor: scumpiri la produsele importate şi la serviciile pe care le plătim în euro, nemaivorbind de credite şi chirii. În consecinţă, inflaţie şi scăderea nivelului de trai.
BNR lasă leul să cadă pentru o miză sortită eşecului?
De fapt, ce rămâne să conteze în vremuri de criză?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu