vineri, 17 iulie 2009

Alfabetul crizei: recesiune în formă de X

Toți specialiștii și cunoscătorii vorbesc, în această perioadă, cifrat. Ca niște coduri secrete, își șușotesc unii altora, sau chiar spun public, cu jumătate de gură, tot felul de premoniții alfabetice, cum ar fi U, V, L sau W.
Ce înseamnă de fapt aceste litere, pentru profani, pentru oamenii de rând?
* Scenariul V: scădere rapidă, urmată de o revenire la fel de rapidă
* Scenariul U: scădere prelungită, după care urmează o revenire înceată
* Scenariul L: scădere bruscă, urmată de o stagnare prelungită
* Scenariul W: cădere, revenire, urmată de o altă cădere și o altă revenire

Am citit astăzi titlul care mi-a plăcut cel mai mult pe subiectul alfabetului crizei. Este vorba de „De recesiune în X ați auzit?”, scris de Cristi Dogaru, pe Banii Noștri. M-a încântat ideea cu recesiunea în X, dar nu în sensul în care este abordarea lui Cristi Dogaru, adică X în sensul că s-a pus crucea pe economia japoneză.
Eu aș spune că vom avea recesiune în formă de X în sensul că este necunoscută. Nu se știe nici cum va evolua criza în state care se comportă mai „după carte” ca noi, astfel că în România, litera care definește modul în care vom ieși din recesiune rămâne o mare necunoscută, un mare X.

Un comentariu:

  1. In curand vom avea la recesiunea in forma de X si o economie in forma de zero, ca si asa nu mai ramane nimic. Asa poate pune premierul in forma de Boc si un lemn in forma de cruce sa ne fie de capatai.

    RăspundețiȘtergere