După ce a spus, în repetate rânduri, că cere să se renunțe la impozitul minim pe cifra de afaceri de la 1 septembrie, astăzi, la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor, a simțit nevoia să se scuze pentru ce s-a întâmplat cu acest impozit.
„Unii m-au acuzat că sunt cel care am introdus impozitul forfetar şi vreau să fac o remarcă. Da, eu l-am introdus în planul de guvernare, dar era impozit forfetar pe activitate, se referea la activităţi precum tutun, alcool şi produse petroliere. Unii fac o confuzie gravă între impozitul minim pe cifra de afaceri şi impozitul forfetar”, a spus el. Niță a mai acuzat faptul că impozitul propus de el a fost „răstălmăcit”, acesta având inițial rolul de a scoaterea la suprafaţă evaziunea fiscală.
Care sunt datele problemei?
1. Impozitul minim nu aduce cine știe ce bani la buget. Finanțele speră să scoată de la firme din această taxă anul acesta 460 milioane de lei, reprezentând 0,09% din PIB, arată un studiu făcut chiar de Ministerul de Finanțe și publicat de Mediafax
2. Potrivit aceluiași studiu, este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să-și înceteze activitatea din cauza forfetarului
3. Datele ONRC indică faptul că de 12 ori mai multe firme și-au suspendat activitatea în primul semestru din 2009 față de aceeași perioadă de anul trecut, numărul firmelor dizolvate voluntar a crescut de cinci ori, iar numărul radierilor s-a triplat. Oare numai criza e de vină?
4. Aici îl voi cita pe Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care mi-a spus că „pentru mai nimica bani, au introdus o temă șocantă psihologic, într-un an de criză”. Adică, după ce că este criză și firmele suferă din cauza scăderii cererii și a lipsei de finanțare, le mai pui în cârcă un nou impozit șocant: îi pui să plătească o taxă (stabilită în funcție de afacerile de anul trecut, când am avut totuși creștere economică) chiar dacă sunt pe pierdere.
5. Este an electoral și Guvernul trebuie să găsească soluții ca să atragă votanții. Aest lucru este mai important decât deficitul bugetar. Reprezentanții firmelor sunt de fapt electoratul liberalo-democrat.
6. Urmează o modificare naturală a Codului Fiscal (cea promisă din primele luni ale anului, cu rescrierea și republicarea...)
În concluzie, nu știu dacă va fi posibil chiar de la 1 septembrie, dar cel târziu de la 1 ianuarie 2010 vom scăpa de impozitul forfetar. Iar Guvernul Boc va rămâne în istorie ca unul care a gestionat cât se poate de prost situația de criză, care face studii abia după ce bagă impozite și ca unul care nu gândește decât pe termen scurt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu