luni, 14 septembrie 2009

Care este indicatorul corect pentru șomaj

Poate că nici nu bănuiți că atunci când vorbesc despre rata șomajului specialiștii se pot referi la lucruri diferite. Asta devine o piedică atunci când comparăm șomajul din diferite țări: astfel, există riscul să compari șomajul din țara A calculat după o metodologie cu cel din țara B calculat după alte criterii.
Vergil Voineagu, șeful Institutului Național de Statistică, a explicat la ultima conferință de presă, de săptămâna trecută, că sunt trei modalități diferite de a calcula rata șomajului.

1. Șomajul anunțat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) cuprinde persoanele concediate, apte de muncă, cele care primesc indemnizație de șomaj, sau chiar și pe cele care nu primesc indemnizația, dar figurează pe listele ANOFM ca fiind fără job și în căutarea unui loc de muncă. Acele persoane nu realizează venituri sau veniturile pe care le obțin sunt mai mici decât ajutorul de șomaj.

2. Șomajul înregistrat, conform Biroului Internațional al Muncii (BIM) este cel mai răspândit și este recunoscut în toate țările lumii. Se stabilește pe baza anchetelor forței de muncă în gospodării, conform metodologiei AMIGO. În România, la această anchetă realizată trimestrial participă un eșantion național reprezentativ de 30.000 de gospodării. Cuprinde populația de 15-74 de ani cu toate informațiile legate de locul de muncă și câștigul realizat. Sunt trei condiții pentru ca o persoană să fie considerată șomeră: nu are un loc de muncă și nu obține venit (nici măcar la negru), a fost în căutarea unui job în ultimele patru săptămâni și este dispusă să-și înceapă lucrul în următoarele două săptămâni. Oferă cel mai corect tablou al șomerilor dintr-o anumită țară, deoarece cuprinde și persoanele care muncesc la negru.

3. Șomajul calculat de Eurostat, șomajul armonizat, este o combinație dintre primele două cifre. Statisticienii de la Biroul de statistică al UE combină într-un sistem de calcul datele trimestriale cu cele lunare anunțate de autorități. Din cauza diferențelor mari între șomajul BIM și cel anunțat de aut0rități, Eurostat nu calculează rata pentru România, Estonia, Grecia și Italia.

România astăzi
Datele ANOFM arată un șomaj de 6,6% în luna august, adică 601.673 șomeri.
În luna iunie, rata șomajului, conform ANOFM, era de 6%, iar cea conform anchetelor AMIGO era de 6,3%. Este interesantă evoluția diferențelor dintre cele două rate ale șomajului: rata ANOFM crește încontinuu, iar cea AMIGO scade vara. De ce? Deoarece lunile din mijlocul anului se intersectează cu activitățile sezoniere: agricultură, construcții, comerț, turism. Oamenii se angajează temporar, nu mai intră în categoria șomerilor. În plus, o altă parte nu se declară șomeri deoarece așteaptă răspunsuri pentru a pleca în străinătate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu