luni, 10 mai 2010

Cum a scăzut şomajul în aprilie?

România - din noua atipică.
În mod normal plină criză, șomajul ce face? Spuneţi că scade? Da, şi eu sunt de aceeaşi părere. Şi, în general, teoria economică spune că, în perioade de criză, şomajul continuă să urce chiar şi după ce s-a reluat creşterea economică.

Eh, ete că România contrazice teoriile. Cel puţin aşa rezultă din datele oficiale.

"Rata şomajului înregistrat în luna aprilie a fost de 8,07%, faţă de 8,36% în luna martie 2010", se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Rata şomajului a scăzut în aprilie, după 20 de luni consecutive de creştere. De când am aflat aşa-zisa veste cea bună, caut să explic fenomenul scăderii numărului de şomeri cu 27.098 persoane.
Asta nu înseamnă că nu au existat disponibilizări în luna aprilie, ci faptul că numărul de angajări a fost cu mult mai mare decât cel de concedieri.
Aşadar, au fost create mai multe locuri de muncă în aprilie faţă de lunile precedente? Au făcut privaţii atâtea angajări în special în activităţi sezoniere? Sau să fie un efect al şomajului tehnic?

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm nici următoarele lucruri:
1. În comunicatul privind tendinţele în evoluţia activităţii economice, publicat pe 28 aprilie de Institutul Naţional de Statistică (INS), companiile din industria prelucrătoare, construcţii, comerţ cu amănuntul şi servicii estimează deopotrivă reducerea numărului de angajaţi în următoarele luni în domeniile pe care le reprezintă. Să fie managerii chiar atât de rupţi de realitate?
2. Da, vine vara şi este nevoie de muncitori sezonieri. Dar cărui patron îi convine să angajeze legal acum, pe timp de criză? Chiar dacă se fac angajări, mă îndoiesc că majoritatea sunt înregistrate la ITM.
3. Era FMI-ul în ţară şi dacă tot am umflat arieratele, avem venituri bugetare în scădere şi cheltuieli în creştere, dacă tot nu ne putem respecta ţinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB, măcar la ceva să dăm bine, nu vi se pare corect?
Mă întreb în ce măsură se pot măslui cifrele publicate de ANOFM? Eu una am încredere mai mare în ce spune INS decât ce zice o agenţie guvernamentală.

Un comentariu:

  1. daca cititi pe anofm analiza detaliata a somajului care apare dupa cateva zile de la anuntul principal o sa vedeti o chestie de genul urmator sa zicem ca intr-o luna somajul oficial a crescut cu peste 30 000 adik 0,3% in luna respectiva au fost disponibilizati 120 000 de oameni din acestia 30 000 se regasesc in statistica 25 000 au iesit din somaj prin angajare ,25 000 prin pensionari, plecari in strainatate ,decese etc si raman peste 40 000 care nu-si reinoiesc cererea de somaj adik oamenii care nu mai primesc ajutor banesc si care vazand ca nici servicii nu primesc nu mai stau pe la cozi ca tampitii ,deci intr-o astfel de luna tipica cand somajul crestea cu 0,3% de fapt in realitate el crestea cu 0,7% ,acum somajul a scazut pt ca in perioada noiembrie 2008 ian 2009 au fost multe concedieri si oamenii astia au iesit din statistica pt ca au avut somaj de 1 an si 3 luni majoritatea guvernul prelungind cu 3 luni in 2009 ajutorul de somaj ,nu stiu daca in 2010 au mai prelungit somajul deci am putea sa avem pe la inceput lui 2011 inca o perioada de scadere falsa a somajului oficial sau daca nu prin vara lui 2011 ,acest lucru intamplandu-se pe fondul angajarilor sezoniere e logic ca duce la o scadere a somajului oficial

    RăspundețiȘtergere