Intru într-un magazin, le spun ce vreau, îmi scot câteva foi la imprimantă, mi-o scanează pe una dintre ele. La final, îmi fac totalul: 4 lei.
Fac o paranteză. Eu mă număr printre clienții care plătesc cu cardul, dacă magazinul are instalat un POS. Motivul pentru care îmi place să plătesc cu cardul este că nu achit niciun comision, în timp ce dacă scot banii de la un bancomat, mi se reține un anumit comision. Chiar dacă e o sumă mică, de ce să o plătesc dacă pot să nu o plătesc?
Să revenim. Deci, îmi spune că trebuie să plătesc 4 lei. Eu scot cardul. Vânzătoarea face ochii foarte mari: „Pentru patru lei plătiți cu cardul???”. Eu, foarte calmă: „Da, ce are?” și îi zâmbesc. Ea mă privește cu o neîncredere totală, se întoarce către colega ei și o întreabă: „Auzi, poate să plătească patru lei cu cardul?”. Cealaltă îi răspunde că da și mai adaug și eu: „Se poate plăti și 50 de bani cu cardul, să știți”.
Și ne mai întrebăm de ce nu prea plătesc românii cu cardul...
***
Potrivit unui studiu recent al MasterIndex, 41% dintre români deţin un card de plată. Profilul utilizatorului de card este o persoană de până la 50 de ani cu studii superioare. 50% dintre români nu folosesc niciodată cardul pentru a face cumpărături şi numai 3% îl utilizează în acest scop zilnic sau aproape zilnic.
Probabil ca autoarea acestui articol nu stie, sau daca stie nu vrea sa spuna ca pentru un comerciant exista taxe si comisioane pentru platile facute de clienti cu cardul, iar pentru sume infime comisioanele platite catre banci pot fi si de cateva ori mai mari decat profitul pe produsul respectiv. De-aia unele firme nu accepta carduri sau plata pentru valori minuscule!
RăspundețiȘtergerereferitor la comisionul platit de firme pt incasarile ce le fac cu cardul, eu stiu ca la Raiffeisen si la Carpatica ti se ia comision o singura data la totalul tranzactiilor dintr-o zi nu pt fiecare tranzactie in parte, de e nejustificat din partea comerciantilor sa refuze o plata cu cardul cat de mica, atat timp cat respectiva nu e singura tranzactie din ziua respectiva.
RăspundețiȘtergereeu sumele mici nu le platesc cu cardul pt ca mi se pare ca nu merita timpul in plus necesar acestui tip de plata ... 0.2% din 4 lei mi se pare prea putin ca sa pierd 30 de secunde
RăspundețiȘtergereAstept sa se popularize cardurile touchless... pt plati mici
eu fac parte tot din cei cu studii superioare (daca are importanta ptr. tine)si nu folosesc niciodata cardul ptr. urm.motive:1)sigur nu platesc nici un comision mic sau mare..2)este mai simplu si mai rapid sa platesc cu numerar chiar daca reclama bancilor spune altceva(vezi cozile de la peco la casa unde vine un client care plateste cu card...3)nu vreau sa ramina in sistem informatia ca am cumparat la o anumita ora piine,o cola etc.chiar daca nu am nimic de ascuns..4)nu doresc promovarea platilor electronice,numerar=libertatea de a decide ce faci cu banii tai.
RăspundețiȘtergerefiecare e liber sa aleaga metoda de plata , cash sau card; eu aleg de fiecare data cand am ocazia plata cu cardul pentru ca atunci cand plec in excursie , spre exemplu, nu vreau sa - mi verific buzunarul de 10 ori sa vad daca mai banii pe acolo , plastikul (cardul) fiind mult mai simplu de tinut la indemana, are sisteme suplimentare de siguranta si se poate bloka imediat ce ar fi furat...in plus poate vreau sa-mi cumpar un bilet de avion sau un HDD sambata noaptea la ora 3 ....deci, spor la plati, pentru fiecare cum doreste ...
RăspundețiȘtergerehttp://zamfirpop.com/blog/2010/04/28/dreptul-la-fofilare/
RăspundețiȘtergerehttp://zamfirpop.com/blog/2010/06/09/proiectia-consumatorului/
Pe mine nu mă interesează profitul sau pierderea unui comerciant, ci, DREPTUL meu!