vineri, 2 octombrie 2009

Dăianu: „Ne așteaptă trei ani de foc”

În opinia publică și-a făcut loc opinia conform căreia România își va reveni din criză la cinci-șase luni după ce vor ieși din criză țările vechi membre UE, cum sunt Franța și Germania.
Știți de ea, nu-i așa? Până și președintele Traian Băsescu a aderat la această opinie, spunând, miercuri că atunci „când aceste ţări (n.r. - SUA, Germania și Franța) vor relua creşterea aconomică, la șase luni o să ne reluăm şi noi creşterea economică, ca urmare a redeschiderii pieţelor lor pentru mărfurile româneşti”.

Fostul europarlamentar Daniel Dăianu spune însă că această opinie este total greșită. În timp ce discutam, ieri, despre influența crizei politice asupra economiei reale, Dăianu mi-a spus că „ieșirea din criză a României nu este legată de o ciclicitate”. Adică, „dacă aceste țări își vor reveni, această revenire va fi anemică, insuficient de puternică pentru a trage din urmă și economiile din sud-estul Europei”.
Cel puțin pe noi, românii, ne așteaptă „încă doi-trei ani de foc, foarte complicați”, pentru că trebuie să corectăm situația finanțelor publice. Avem deficite mari, ca de altfel mulți dintre vecinii noștri.

Așa că cine se așteaptă că, la șase luni după ieșirea din criză a Germaniei și Franței, vom da și noi foaia către creșterea economică va avea o mare dezamăgire.
De altfel, din ce am discutat cu mediul de afaceri (aici înțelegând auto, Bursă, construcții, textile, turism, alcool, tutun și patronate), anul viitor va fi mai greu decât anul acesta.

Criza abia a început.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu