marți, 20 octombrie 2009

Decuplarea prezidențialelor de parlamentare, un eșec

Decuplarea alegerilor parlamentare de cele prezidențiale a fost o măsură prea sofisticată pentru România sau, în cel mai bun caz, a fost adoptată prea devreme (asta în condițiile în care ne așteptăm să ajungem vreodată la un grad de cultură politică care să permită acest lucru). Cert este că a fost o măsură inutilă.
Scopul final al acestei decuplări era ca, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, candidații să își axeze discursurile pe subiecte ce țin de viitorul pe termen mediu și lung al țării, pe politicile publice necesare, pe reforme. Într-un cuvânt, pe ce contează cu adevărat.
Ce am reușit noi? Nimic altceva decât să bulversăm din nou scena politică acutizând lupta dintre partide. Alianța, firavă de altfel, dintre PDL și PSD s-a rupt, deoarece cele două partide sunt vehiculele celor mai puternici doi candidați la Președinție.
Iar discursul în campania electorală va fi departe de ce ne-am dorit. În cazul de față, din ce am discutat cu Theodor Stolojan, discursul din campania electorală va fi axat pe cine va fi noul premier, care vor fi noii miniștri - într-un cuvânt pe noul guvern, care nu este decât un obiectiv pe termen scurt. Iar scopul decuplării prezidențialelor de parlamentare, pentru introducerea unui discurs politic mai elevat nu va fi îndeplinit.
Speranța mea este totuși că vom recupera în câțiva ani măcar o parte din distanța care ne desparte de colegii de UE. Și, cu fiecare campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, ne vom apropia tot mai mult de un discurs politic responsabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu