miercuri, 16 iunie 2010

În căutarea unui stat-tătuc. După 20 de ani

Cei 20 de ani care au trecut de la căderea vechiului regim sunt încă insuficienți pentru schimbarea mentalităților. Acum, la fel ca acum 20 de ani, românii așteaptă ajutor de la stat. Guvernul să le dea, să-i susțină, să-i ajute, să le dea, să le dea, să le dea. Ce e mai trist este că așa gândesc și cetățeni și firme deopotrivă. Majoritatea.
Știu că nu spun nimic nou cu asta. Doar constat cu tristețe că (și acum citez dintr-un studiu realizat de Deloitte și lansat astăzi) „peste o treime dintre directorii executivi chestionați consideră acum că stimulentele guvernamentale sunt cel mai important catalizator care poate relansa economia (34%, față de 21%, anul trecut). Apelul către stat este evident și pe palierul fiscal, măsurile în acest domeniu reprezentând principalul stimulent economic în opinia a 15% dintre participanți.
Nu susțin că oamenii de afaceri trebuie să accepte orice acțiune, inclusiv o măgărie, din partea Guvernului. Dimpotrivă.
Ar trebui să încerce să se smulgă din chingile acestui cerc vicios, acestei gândiri perverse. Căci ce se întâmplă de fapt? Cu cât aștepți mai mult susținere din partea statului, cu atât devii mai dependent de el și cu atât își permit exponenții acestuia să te joace pe degete cum vor, uneori fără măcar să te întrebe sau să te informeze. Și viceversa, când pornești de la premisa că nimeni nu este obligat să te ajute, și că tu ești singurul tău sprijin, vei fi mai puternic, vei găsi soluții nu numai de supraviețuire, ci char de înflorire și, evident, vei negocia cu statul de pe o poziție mult mai bună.
În multe alte țări statul a intervenit cu ajutoare de criză. Nu zic că e rău. Doarcă nouă, în stadiul nostru de dezvoltare, asemenea acțiuni ne-ar face rău din punct de vedere al mentalului colectiv.

4 comentarii:

  1. Si eu am scris acum ceva vreme un articol similar. Cu o diferenta insa: chiar daca mentalitatea se va schimba, ramane o constanta. Constanta este rolul statului. Cine e responsabil de guvernarea regulilor dupa care se naste, traieste si moare o firma? Statul. Cei mai multi intreprinzatori pe care ii stiu asteapta de la stat doar crearea unui mediu echitabil pentru dezvoltarea initiativei private.
    Atata vreme ca statul scoate legi care omoara din fasa initiativa, atata vreme cat statul este cel mai mare angajator, schimbarea mentalitatii are nu doar mici sanse de a aparea, dar chiar daca s-ar intampla, nu ar ajuta la mare lucru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt de parere ca, daca s-ar schimba mentalitatea, firmele si-ar lua destinul in propriile maini si ar deveni mai puternice, deoarece ar fi mai inventive, mai dinamice, mai adaptabile. Cand stii ca nu te mai salveaza nimeni, dai din maini si din picioare pana iesi la liman. In acele conditii, mediul de afaceri va fi un partener social de temut, mai de temut chiar decat sindicatele, asa cum ar fi normal sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema e ca si "a da din maini si din picioare" sa te salvezi are o limita. De ce multi investitori inca se feresc de Romania? Fiscalitatea instabila. Nu ai nici o garantie ca la finalul anului vei plati darile asa cum sunt stabilite acum. De ex impozitul forfetar a ingropat multe firme efectiv peste noapte (sigur, a indepartat multe fantome si capuse fara scop, dar a ingropat si afaceri legitime).
    Mentalitatea sanatoasa a unui manager independent e indreptata spre strategii pe termen mediu si lung, dar pe care in Romania acum nu le poti face.
    Lupta pe termen scurt, datul din maini si din picioare sa scoti capul la suprafata, nu mi se pare a fi comportament de intreprindere de succes.
    In Europa, fundamentul mediului de afaceri e legislatia sanatoasa fiecarui stat. Sigur, nicaieri nu e perfect, dar Romania e singurul stat care omoara initiativa in fasa.
    Nu spun ca firmele trebuie sa stea cu mana intinsa,insa e o diferenta intre a oferi un mediu de afaceri stabil (si apoi a lasa mediul sa se dezvolte conform unei economii de piata libere) si a oferi o instabilitate extrema care face strategiile pe termen lung imposibile din start. La urma urmei ideea de a plati taxe si impozite este de a beneficia de dreptul de a face afaceri sub legislatia in vigoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate, asta se intampla din cauza ca guvernele Romaniei gandesc doar pe termen scurt si doar atunci cand trebuie sa rezolve o problema care a devenit urgenta. Si actioneaza pompieristic. La noi exceptia a devenit regula.

    RăspundețiȘtergere