vineri, 27 martie 2009

Aprecierea leului, de scurtă durată

Leul se apreciază de când cu veștile privind încheierea acordului cu FMI. Astăzi, cursul oficial publicat de BNR a fost de 4,2484 lei/euro. Leul este cu 2,39 bani mai puternic față de moneda europeană, la cel mai bun curs din ultimele șapte săptămâni.
De ce se are loc această apreciere a monedei naționale? Încrederea investitorilor a crescut datorită încheierii acordului de finanțarea de aproape 20 de miliarde de euro cu instituțiile financiare internaționale. O sumă mare de bani va veni în țară, din care o mare parte va ajunge în rezervele internaționale ale BNR. Și ministrul finanțelor, Gheorghe Pogea, a declarat că acordul de împrumut cu FMI va atenua presiunile asupra cursului de schimb în sensul deprecierii leului și îi va descuraja pe speculatori.
Însă cât de durată va fi această creștere? Și cât de valabil este argumentul acordului cu Fondul? Exemplul Letoniei nu este potrivit, deoarece această țară are un curs valutar fix. Să vedem ce s-a întâmplat în Ungaria. Deși FMI a aprobat acordul stand-by de împrumut cu Ungaria în noiembrie 2008, numai de la începutul acestui an până astăzi forintul s-a depreciat cu aproape 15% față de euro. Mai precis, cu 14,1%, de la 265,82 forinți/euro pe 5 ianuarie la 303,43 forinți/euro astăzi. Altfel spus, acordul cu FMI nu a oprit deprecierea monedei naționale a Ungariei.
Ce se întâmplă la noi? FMI nu ne majorează taxele și impozitele, deci nu caută surse pentru noi venituri (treaba cu îmbunătățirea colectării și lărgirea bazei de impozitare sunt povești frumoase). Pentru reducerea deficitului bugetar, trebuie să se taie din cheltuieli. După anumite reduceri de cheltuieli, sub o anumită limită, nu se va mai putea tăia. Delegația FMI a declarat că România are avantajul cursului valutar flexibil. Adică, loviturile și dezechilibrele macroeconomice ar putea fi „înghițite” de curs. Ar însemna, implicit, depreciere.
În tot acest joc, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va fi personajul-cheie. Deprecierea leului = scumpiri = inflație mare. Isărescu va fi cel care va decide cât să lase euro să crească și când să scoată bănuții din rezervă și să țină cursul.
Având în vedere însă că dezechilibrele în România sunt destul de mari, iar BNR nu poate permite ca leul să se deprecieze prea puternic, probabil că se va deprecia până la un nivel la limita suportabilității pentru populație și firme. Care este acest nivel? În opinia mea, este de 4,4-4,6 lei/euro - prognoza optimistă. Prognoza pesimistă este de 4,8-5 lei/euro.
Voi ce estimare aveți pentru cursul valutar din 2009?

Un comentariu:

  1. 3,6 cu tendinta de crestere pana la 5 in 2014, cand nu cred ca vom avea euro in loc de leu. A scazut fantastic in cateva ore.. se pare ca ne aliniem la bursele internationale cand vine vorba de nervi intansi la maxim.

    RăspundețiȘtergere