Înțeleg că nu sunt bani la bugetul de stat. Înțelegem cu toții și ne asumăm o perioadă mai dificilă, căci e criză. Și mai înțelegem că în această perioadă trebuie să ne sprijinim cu toții, să nu urlăm la vecinul și să-l executăm silit că dacă va da faliment vecinul, va intra în colaps vecinul vecinului, clientul, furnizorul ș.a.m.d.
Mediul privat înțelege acest lucru. Cine nu înțelege este chiar cel care trăiește pe spatele mediului privat, cel care ar rămâne fără aer în momentul în care firmele ar claca. Este vorba de Stat. Da, Statul, cel care, prin ochii miniștrilor săi, vede că banii la buget sunt din ce în ce mai puțini, cel care își propune, mai nou, ținte bugetare imposibile, de deficit bugetar de numai 2% din PIB, din câte se vede, cu orice preț.
Într-un document de lucru privind modificarea Codului Fiscal, obținut de Business Standard, care are antetul Ministerului Finanțelor, se vede disperarea din ochii statului. Prin introducerea unor accize, el vrea să treacă la impozitarea telefoanelor mobile, a ceasurilor, a sistemelor GPS, a brichetelor, a armelor de vânătoare, a caviarului, revistelor XXX și cine mai știe ce produse. În strategia Ministerului Finanțelor se ia în considerate impozitarea produselor de lux.
Dar dacă ajungem să considerăm că o brichetă, un ceas sau un telefon mobil sunt produse de lux... este un semn rău. Următorul pas va fi să ne pună impozit pe apa pe care o bem și pe aerul pe care îl respirăm.
Să adune bani la buget cu orice preț. Să sacrifice oamenii pentru niște ținte macroeconomice, eșecul cărora nu ar fi greu de înțeles nici de UE, nici de FMI, de nimeni, în contextul crizei.
Jenant...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu