marți, 3 martie 2009

Vom intra sau nu în recesiune? Pe ce pariați?

Încă o estimare că avansul PIB-ului va fi negativ în 2009 și România va intra în recesiune. De data aceasta de la Merrill Lynch, care a anunțat astăzi o previziune de scădere de 1,5% a PIB în 2009, urmată de 5% în 2010. Au mai spus-o și Moody's, și alții. Mai puțini, ce-i drept, decât cei care estimează menținerea unei brume de creștere economică anul acesta.
Nu știu în ce măsură instituțiile, băncile, companiile internaționale care publică estimări iau în considerare prognozele oficiale ale Guvernului. Oricum, prognoza Guvernului nostru de 2,5% creștere economică este uriașă, în contextul actual. Chiar dacă PIB-ul nostru a crescut mult anul trecut, anul acesta situația se va schimba. În condiții de criză, vedem peste 45.000 de șomeri numai în ianuarie, vedem creșterea numărului datornicilor la bănci, la companiile din telecom, la întreținere etc., vedem scăderea bruscă a consumului, fapt pentru care vom vedea falimente.
Situația se deteriorează abrupt. Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice și monetare, a spus ieri că prognozele Comisiei referitoare la evoluția economică din Europa sunt pe cale să fie modificate în jos. Cauza: riscurile deteriorării situației economice sunt mult mai ridicate astăzi decât în ianuarie. Altfel spus, într-o lună și ceva, tabloul economiei europene a căpătat mai multe nuanțe gri și negre.
Deci, vom avea recesiune în 2009 sau nu?
Dacă mă întrebați pe mine, răspunsul este DA.
Deși știm foarte bine că se poate destul de ușor „umbla” la datele statistice, astfel încât recesiunea să fie creștere, sau în cel mai rău caz o stagnare. Dar vorbim acum despre realitate. Mai mult, vom fi în recesiune și în 2010, în opinia mea.
Voi pe ce pariați? Pe creștere economică sau pe recesiune?

5 comentarii:

  1. Eu pariez 100% ca va fi recesiune, din aceleasi motive pe care le-ai enumerat in text.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu pariez pe o crestere economica de 1,5%- 1,8% a Romaniei in acest an. Romanii inca plimba carucioarele in supermarketuri, asa ca o bruma de consum tot vom avea. In plus, norocul Romaniei e ca nu suntem asa de puternic industrializati ca alte state, unde sectorul asta ajunge la 70% din PIB. La ei da, va fi recesiune. La noi industria e putina iar serviciile sunt majoritare in PIB, ceea ce ne confera o "elasticitate" a economiei. Iar exact aici e unul dintre cele mai mari consumuri din Romania, asa ca noi din autoconsum ne vom autosustine cresterea. Industria va avea si ea comenzi ca leul a ajuns slab nu greu, iar cei fara comenzi trebuie sa se adapteze pentru piata interna. Daca Isarescu deblocheaza creditarea vom avea o crestere chiar si mai mare, undeva la 2-2,2%.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru a avea creștere economică este necesar ca și construcțiile, și consumul să crească. Adică, domeniile care susțin în cea mai mare măsură PIB-ul să învârtă mai mulți bani decât anul trecut. Mă întreb cum se poate realiza acest lucru, din moment ce imobiliarele stagnează, iar consumul a scăzut brusc chiar odată cu începutul lui 2009, de cum ne-am trezit din amețeala de la Revelion.
    Eu consum mai puțin, la fel și alții ca mine. Chiar într-o măsură mai mare și-au redus și își vor reduce consumul oamenii care rămân fără un loc de muncă. Cine să susțină creșterea consumului?
    Aș spune că avansul economic este la mâna sectorului agricol. În funcție de cum va fi vremea afară vom fi pe zero sau pe minus.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, nu se va mai construi in aceleasi ritmuri cu care am fost obisnuiti in ultimii ani, dar se va construi. nu va fi un boom, dar ceva va fi. Ramane de vazut.
    Cat despre agricultura, vom avea an agricol bun daca ministerul da sau nu subventii de ingrasaminte sau nu. Ceea ce ar duce si la ceva mai bune recolte si la cerere pentru Azomures si Interagro, principalii producatori de ingrasaminte. Avand bani, exista subventii, exista productie, se dau salarii, deci ar putea fi de unde sa se consume. Oricum, cu sau fara subventii, oamenii trebuie sa manance. Daca ar cumpara mai mult din piete de la tarani si nu de la magazinele de retail nici nu se va face export de profit si se va sustine si agricultura romaneasca. Eu sper din tot sufletul ca acel Cod de bune practici sa ieftineasca ceva in magazinele respective, acum e momentul cel mai bun de a introduce masura pentru ca intr-o situatie economica normala, magazinele ar fi bagat noile costuri in preturi, deci pe spinarea oamenilor. Acum nu vor face asta de teama scaderii vanzarilor si deci a profitului. Va fi profit mai mic, dar va fi, la un moment dat "investitorii" de genul asta, din orice domeniu ar fi ei, trebuie sa invete ca Romania nu e sat fara caini.

    RăspundețiȘtergere
  5. Voi recomanda oricui caută împrumut de afaceri către Le_Meridian, m-au ajutat cu un împrumut de patru milioane USD pentru a-mi începe afacerea de quilting și a fost rapid Când am obținut un împrumut de la ei, a fost surprinzător de ușor de lucrat cu ei. Ele pot finanța până la suma de 500,000,000.00 de dolari (cinci sute de milioane de dolari) în orice regiune a lumii, atâta timp cât există 1,9% ROI pot fi garantate pentru proiecte. Procesul a fost rapid și sigur. A fost cu siguranță o experiență pozitivă. Evitați escrocii de aici și contactați serviciul de finanțare Le_Meridian activat. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. dacă sunteți în căutarea unui împrumut de afaceri.

    RăspundețiȘtergere