miercuri, 4 martie 2009

Cum s-au contrat un fost cu un actual ministru de finanțe

Ca într-un meci nescris, nevăzut, dar așteptat, astăzi a avut loc prima confruntare publică dintre Gheorghe Pogea, ministrul de finanțe, și Varujan Vosganian, omologul său din guvernarea precedentă.
Vosganian a venit cu temele pregătite. A avut ocazia să explice de ce deficitul bugetar din 2008 de 5,2% din PIB este de fapt mult mai mic, dacă nu punem la socoteală despăgubirile bănești pentru proprietățile care nu mai pot fi recuperate din România, Cadrilater, Basarabia și Bucovina, plățile date Ministerului Public, și sumele cauzate de anul electoral.
Apoi a dat sfaturi bugetare, precum un șef subalternului său care i-a luat locul. Vosganian a spus că veniturile bugetare cu 15% mai mari decât anul trecut sunt supraestimate. Din această cauză, realitatea va contrazice estimările macroeconomice și, cât de curând, Guvernul va fi nevoit să construiască un nou buget.
Vosganian spune că banii care vor veni din afară trebuie derulați prin bănci, nu prin Guvern. Ce vrea să facă Guvernul este semnul că suntem abia „o economie în curs de maturizare”.
O altă sugestie pentru actualul ministru este să susțină industriile „care au capacitatea de a supraviețui”, adică energia și industria alimentară.
Și, de parcă nu a fost și el ministru de finanțe, a mai acuzat, voalat, MFP de lipsă de transparență. „Când doriți să faceți un lucru, să-l conturați într-un mesaj riguros”, că altfel naște neclarități și sperie oamenii din piață.
Cireașa de pe tort, unde doare mai mult, l-a sfătuit pe Pogea să nu bage impozite într-un an de criză, să mai aștepte cu forfetarul.
Pogea nu a rezistat și i-a răspuns. Dar i-a răspuns altceva: „Vrem să schimbăm impozitarea volatilă cu una controlabilă”, ca argument pentru impozitul forfetar.
Și lansează mingea la rândul său la fileul lui VV: „Cum e posibil ca într-un an să fi scăzut contribuțiile sociale cu 5,3 puncte procentuale?!”
Noroc că Pogea a trebuit să părăsească seminarul. Altfel, am impresia că le-ar fi plăcut să se contreze toată ziua.

Un comentariu:

  1. să explice Guvernul boBOC de une are bani (3 miliarde euro) penbtru investiţii chipurile deja realizate. Asta după ce se smiorcăie că n-are de unde să plăteaască bugetarii: profesorii, doctorii, funţionarii de ce nu şi poliţia. Asfalt băăă că tre să-mi fac vilă (Braşovu şi bu8cureştiu ştiu de ce)

    RăspundețiȘtergere