Așa argumentează actualul președinte al Comisiei Economice, de Industrii și Servicii din Senat scenariul adâncirii în recesiune: „În trimestrele doi şi trei ne-am putea confrunta cu o scădere şi mai severă a economiei datorată scăderii comenzilor din industrie. Contractele din trecut s-au încheiat, iar companiile se regăsesc în situaţia în care nu mai pot reînnoi aceste contracte”.
Dincolo de atitudinea critică față de estimările Guvernului, specifică unui partid din opoziție, înclin să-i dau totuși dreptate.
Iată și argumentele mele, care se adaugă celui expus de liberalul VV referitor la comenzile din industrie. Vom avea un an agricol prost, în orice caz mai prost decât anul trecut, astfel că agricultura va contribui la minusul economiei.
Construcțiile au fost pe plus în primul trimestru mai mult din inerție, adică datorită lucrărilor care trebuiau terminate și a plăților restante efectuate. Slabe șanse ca această situație să se repete în următoarele trimestre. Iar odată intrat în recul, sectorul construcțiilor își va reveni mai greu. Marii investitori în proiecte imobiliare sunt străini, iar aceștia au venit în ultimii ani ca să facă bani, nu ca să-i piardă. Acum însă, piața imobiliară este blocată, iar investitorii așteaptă răbdători să se deblocheze cât de cât și să-și ia tălpășița. Iar cu prețurile în scădere și cu ratingul downgradat, nu mai prezentăm un mare interes pentru ei.
Comerțul va scădea în continuare, acest lucru se vede și din datele pe importuri care sunt în cădere liberă. Consumul de produse și servicii nu va mai fi la fel ca înainte de criză. Cel puțin nu în următorii ani, deoarece românii au conștientizat că perioadele astea de bunăstare nu durează veșnic și că trebuie să se gândească la ziua de mâine și să-și pună un ban deoparte. Asta, bineînțeles, dacă îl mai au, dacă nu au devenit șomeri din cauza crizei.
Da, intr-un castel cu carti ce se prabusesc, noi am tras Asul...
RăspundețiȘtergere