marți, 24 noiembrie 2009

Anticard RATB

De dimineață m-am certat cu angajata RATB, care își duce zilele în chioșcul de bilete de la Basarab.
- Bună ziua. Patru călătorii, vă rog.
- Aveți card RATB?
- Nu
- De ce nu vă faceți?
- Pentru că nu vreau să îmi fac, pentru că nu mi se pare normal să fiu impusă să îmi fac card și pentru că în alte țări mai civilizate ca noi nu există o asemenea constrângere.

Ea însă tot insista că o să se renunțe de tot la biletele de hârtie și că să îmi fac cât mai repede card... Într-adevăr, oficialii RATB au anunțat că, de la 1 ianuarie 2010, renunță la biletele de hârtie.
Totuși, eu nu vreau să mă împac cu ideea că sunt obligată să-mi fac acel card. Nu pot fi de acord cu faptul că, după ce îl validez de fiecare dată, cineva poate urmări traseul meu. Nemaivorbind de situația celor veniți din afara orașului, care trebuie să facă un singur drum de la o autogară până la gară, de exemplu, sau de la gară până la aeroport, și care vor trebui să-și facă carduri de plastic pentru o singură călătorie.
Un alt lucru deranjant este că nu voi putea avea controlul numărului de călătorii de pe card. Când am biletele în portofel, știu sigur câte călătorii mai am. În schimb, dacă îmi încarc cardul cu 10 lei, de unde mai știu când consum banii?
Chiar nu înțeleg de unde graba asta să se renunțe la biletele de hârtie?

Un comentariu:

  1. Da da da.. e o chestie de siguranta nationala.. si cu cardurile si cu biletele de hartie.. Subscriu sa se introduca o lege prin care mijloacele de transport in comun sa fie puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit, fara sa fie nevoie sa validam ceva.. sa vezi atunci fluidizarea traficului in Bucuresti :)

    RăspundețiȘtergere