marți, 12 mai 2009

Pierdem fonduri europene nu din cauza CE, ci a incapacității noastre

Comisia Europeană anunță declanșarea procedurii de deficit excesiv împotriva României.
Nu riscăm să primim nicio amendă pentru depășirea limitei de deficit de 3% din PIB, în 2008, deoarece aceasta este o sancțiune prevăzută numai pentru statele care fac parte din zona euro. Cum România încă nu a intrat în Eurozone, ceea ce riscăm este suspendarea parțială sau chiar totală a fondurilor europene provenite din Fondul de Coeziune.
Ce riscăm să ratăm? Prin Fondul de Coeziune se finanțează proiecte în domeniul protecției mediului și rețelelor de transport transeuropene, proiecte în domeniul dezvoltării durabile precum și proiecte care vizează îmbunătățirea managementului traficului aerian și rutier, modernizarea transportului urban, dezvoltarea și modernizarea transportului multimodal.
Se pare însă că panica apărută în jurul subiectului că UE ne va tăia din fondurile europene dacă Guvernul nu va gestiona bine bugetul și nu va readuce, în trei-patru ani deficitul bugetar sub 3% din PIB, este o panică falsă. Cum asa? Păi simplu: din cum au fost absorbite fondurile de preaderare, în special ISPA (care, cu un an jumate înainte de expirarea termenului în care banii trebuie să fie cheltuiți, au un grad de absorbție de numai 35%) care seamănă cel mai mult cu fondurile postaderare, nu prea întrezăresc șanse deosebite să absorbim sumele alocate. Altfel spus, este irelevant dacă o să ne taie sau nu Comisia Europeană din fonduri, oricum nu suntem în stare să le cheltuim. Bine că am construit structuri de stat și am găsit oameni cărora le-am dat bani și i-am educat ca să știe cu ce se mănâncă fondurile UE. Plecând în privat, o parte dintre ei și-au făcut firme de consultanță cu care au muls de la firme și primării bani pentru proiecte și studii, care nu se vor transforma niciodată în proiecte de succes.

Un comentariu:

  1. Bine ca avem o clasa de birocrati la stat care iau sporuri de 75% pt ca lucreaza cu niste fonduri europene care nu exista in Romania, ci doar in statele lor de plata.

    Traiasca parazitismul!

    RăspundețiȘtergere