marți, 19 mai 2009

Speculatorii optimiști poartă ochelari de cal

Avalanșă de știri pozitive din America, din Europa. Americanii își etalează cu patos rezultatele financiare „peste așteptări” ale companiilor importante, în încercarea disperată de a induce un sentiment pozitiv în piață.
Nu vreau să spun că rezultatele financiare ale unor societăți sunt cosmetizate, deși și acest lucru s-a practicat de multe ori de-a lungul timpului. Nu vreau să spun că evaluările agențiilor de rating sunt puse serios la îndoială de când cu chixurile pe care le-au înregistrat cu ocazia acordării unor calificative extraordinare unor instituții financiare care au crăpat în curând. Și nu vreau să spun nici că analiștii care sunt de fapt artizanii acestui sentiment pozitiv sunt și ei oameni și - de ce nu? - reprezintă anumite interese.

Ceea ce vreau să spun este că economia reală nu arată deloc bine. Numărul de autorizaţii acordate şi proiectele de construcţie începute în SUA au scăzut neaşteptat în aprilie, la minimul record. În luna aprilie a început construcţia a 458.000 de locuinţe, în scădere cu 12,8% faţă de luna martie şi record minim de la monitorizarea acestora începând cu 1959, potrivit datelor Departamentului Comerţului, citat de Mediafax.

Morala: Nu mă interesează declarațiile speculative că economia lumii a început să-și revină, că scăderile nu mai sunt atât de mari. Mă interesează ce se petrece în viața reală, iar tabloul care se creionează este destul de sumbru. Și cu asta am spus totul.

3 comentarii:

  1. Banii nuse vor misca in viata reala, ca toti ii tin la ciorap de teama crizei. Se vor misca, insa, atunci cand bursele se inverzesc, sentimentul pozitiv e coplesitor iar marii investitori revin. Intai in actionariatul bancilor, ca doar au rezultate financiare imense, apoi se va extinde la orice, companiile vor creste pe burse si ca atare creditorii se vor linisti. Intr-un cuvant, Roubini zice bine ca economia reala arata naspa, dar fara sentimentul asta al increderii care e diseminat de catre Fed intr-un mod organizat, fara asta poti sa ai mama bancii solide, ca nimeni nu va crede.

    Ca sa-l citez pe Weesbury, recesiunea s-a incheiat in mai, incepe recuperarea iar in curand Fed va fi nevoita sa inverseze trendul, adica sa ia banii de la banci si sa urce dobanda de referinta.

    PS: intr-un discurs al lui Isarescu, referitor la crize, el a spus ca sunt 7 piete care trebuie sa isi revina dupa o criza majora. Prima care isi revine e cea de capital, ultima e cea a muncii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Totusi, eu raman la opinia ca sentimentul pozitiv este indus artificial acum. Inteleg ca este indus ca sa reporneasca economia reala, dar cei care o fac se grabesc. Ca sa inceapa sa urce, economia trebuie sa cada cat de jos trebuie. Cu cat este impiedicata aceasta cadere cu atat va intarzia revenirea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din partea mea, sa dea faliment Goldman Sachs si sunt fericit.
    In rest, traim vremuri interesante

    RăspundețiȘtergere