sâmbătă, 21 noiembrie 2009

La "Văduva veselă"

Un vodevil, dar care nu trebuie să lipsească din cultura generală. În seara asta am fost cu prietenul meu, Daniel, la spectacolul "Văduva veselă", de Franz Lehár, la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian". Spectacolul era supratitrat, deoarece era al Operei de Stat din Banska Bystrica, Slovacia. Ca să-l încadrăm în context, trebuie să spunem că, în perioada 12-22 noiembrie 2009, se desfăşoară, la Bucureşti, ediţia a II-a a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă".
Nu am mai fost de ceva timp la un spectacol şi chiar îmi era dor de o sală de spectacole, de mirosul decorurilor şi de pauza dintre acte.
Nu am văzut piesa în nicio altă variantă, aşa că nu am termen de comparaţie. Ce pot să spun este că a fost jucată destul de bine, în pofida subiectului uşurel. Cea mai reuşită scenă a fost cea de aproape de final, cu dansurile, inclusiv french cancan, din Cabaret.
Însă milionara Hanna Glawari părea o femeie disperată după Danilo Danilovici. Mă şi mir că omul i-a spus într-un final că o iubeşte şi şi-a arătat intenţia de a se căsători cu ea. În viaţă nu s-ar fi întâmplat aşa, cel puţin dacă nu ar fi fost banii în discuţie.

Un scurt background despre spectacol

Spectacolul a avut premiera mondială în 25 decembrie 1905 la Theater an der Wien şi a devenit cea mai cunoscută operetă a zilelor respective, rămânând celebră până în zilele noastre şi lansând cel puţin trei şlagăre, care l-au transformat pe Lehár într-o legendă: Cântecul Viljei (Vilja), Să mergem la Maxim şi Valsul văduvei vesele.
A fost montat în numeroase ţări, peste tot în lume, din Anglia până în Australia, din Germania până în Argentina şi a făcut senzaţie şi pe Broadway, atingând un număr record de reprezentaţii pentru un titlu de operetă şi declanşând o adevărată "văduvomanie".
Acţiunea spectacolului se deschide cu un bal organizat de Ambasada Regatului imaginar Pontevedro, la Paris, în cinstea Marelui Duce. Hanna Glawari, care tocmai moştenise o considerabilă avere de la soţul său, este invitată la bal şi înconjurată de pretendenţi, spre disperarea Baronului Zetta, Ambasadorul Regatului, care se teme că aceasta va ruina ţara dacă se va căsători cu un străin. După numeroase încurcături, care îi au ca protagonişti pe soţia ambasadorului, pe Prinţul Danilo, pretendentul Hannei Glawari şi pe Contele Camille de Rosillon, lucrurile se limpezesc, finalul fiind unul fericit pentru toţi.

2 comentarii:

  1. Am fost si eu aseara la Vaduva Vesela. Ti-a placut subtitrarea facuta? Mie una, nu...ba o lua inainte, ba ramnea in urma...si-a cam batut joc de noi. Plus ca nu puteai sa urmaresti si subtitrarea si pe ei in acelasi timp!
    Am plecat total dezamagita!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici mie nu mi-a placut subtitrarea. Aceeasi problema pe care ai descris-o, la care se mai adauga una: nu traduceau tot ce ziceau actorii. Uneori omiteau cateva minute de discurs...

    RăspundețiȘtergere