vineri, 30 aprilie 2010
Hello, Jeffrey Franks!
joi, 29 aprilie 2010
We don't make newspapers to make money
We don't make newspapers to make money. We make money to be able to make newspapers.
Concluziile vă aparțin...
miercuri, 28 aprilie 2010
miercuri, 21 aprilie 2010
O poveste despre șpagă
Și se făcea că au venit doamnele chitite să plece cu buzunarele pline, însă criza a rărit bine de tot chiriașii complexului. În plus, impozitul minim, cunoscut în popor drept forfetar, i-a transformat pe doi dintre potențialii clienți ai acestor doamne în PFA-uri. Însă... e mai complicat cu PFA-urile.
Dezamăgite, s-au dus la administrație și tot ce au putut să găsească au fost niște etichete într-o limbă străină, netraduse în română pentru ca tot consumatorul să înțeleagă. Pentru acest motiv, au tăiat o amendă de vreo 2.000 de roni. Dar nu s-au mulțumit cu atât. Dacă tot au bătut drumul până acolo, măcar să-și facă un cadou de Paște: femeile de la OPC au vrut două genți.
Să scoată din portofel prețul corect pentru ele? Aș, de unde! Să le cumpere cu reducere? Păi ce, au față de reducere? Până la urmă au smuls de la vânzătoare gențile ochite și duse au fost.
Și probabil că o duc bine și o vor duce bine până la adânci bătrâneți...
Nenea Oprea, de ce nu zboară avioanele pe cenușă?
Două personaje discută, într-o ședință a unui guvern, despre motivul pentru care tancurile din Irak nu sunt afectate de nisip aşa cum motorul avionului este blocat de norul de cenuşă vulcanică.
E.B. - Emil Boc, premierul României
G.O. - Gabriel Oprea, ministrul apărării naționale
E.B.: Domnule ministru Oprea, tancurile cum se descurcă în Afganistan şi... nu în Afganistan, în Irak, când era nisipul şi nu se opreau motoarele, la avioane de ce li se opresc motoarele?
G.O.: În primul rând că în Irak se mai şi opreau, domnule prim-ministru, ca să ştiţi, pe nisipul fierbinte. Dar de regulă au funcţionat. Am întrebat şi eu, am crezut că este vorba de plafon, dar specialiştii mi-au spus că nu, datorită lipsei de oxigen, de aceea intervine şi se opresc motoarele la avioane, de aceea este pericol de prăbuşire a avioanelor. Şi eu am crezut că este vorba doar de vizibilitate, dar nu, de fapt lipsa de oxigen.
E.B.: Sunt convins că vor găsi soluţii, cum au găsit în armată să meargă tancurile prin nisip şi avioanele vor găsi soluţii să nu mai aibă probleme cu particulele de nor vulcanic.
No comment.
luni, 19 aprilie 2010
Concedierea bugetarilor nu mai este un subiect tabu
Andreea Paul Vass, consilierul primului-ministru, a iesit public cu estimarea de 75.000 de concedieri, pentru a se ajunge la un echilibru macroeconomic.
Mi se pare important, deoarece este pentru prima dată când un reprezentant al Guvernului prezintă o cifră concretă, fără să fie apostrofat, după ce anul trecut am trecut printr-un moment penibil de „care dă mai mult” în materie de disponibilizări. A fost o mare agitație, pentru ca ulterior să aflăm că, în urma restructurării și reorganizării agențiilor guvernamentale, de fapt au fost tăiate posturile care nu erau ocupate.
La începutul anului, Sebastian Vlădescu și-a luat-o peste nas de la Boc după ce a declarat că vor fi dați afară circa 100.000 de bugetari. Subiectul era tabu.
De ce a decis Guvernul să dea vălul la o parte? Răspunsul e simplu: mâine merge la Băsescu să dea raportul asupra situației de fapt, care nu arată roz deloc... Așa că măcar să se prezinte în fața șefului, tot el și șeful statului, cu niște angajamente serioase.
joi, 15 aprilie 2010
Cum ne pregătește Guvernul de creșterea TVA
Ce au spus? (ieri)
La un seminar organizat de ZF, Ramona Jurubiță, partener Servicii fiscale la KPMG, a spus că majorarea TVA e iminentă de la începutul anului 2011. Recomandarea ei a fost că dacă tot crește TVA, măcar să scadă concomitent contribuțiile sociale după o schemă de tipul două puncte de contribuții sociale pentru un punct de TVA.
Apoi a venit Emilian Duca, partener Tax department la BDO, și a spus că întrebarea nu este dacă se vor modifica principale taxe, ci când se vor modifica? Mai mult, discursul lui era favorabil unei majorări cât mai rapide a impozitelor, deoarece, potrivit lui Duca, „orice întârziere ne va costa mai mult ulterior”.
De ce au spus?
Printre ziariști circulă o presupunere. Unii au încercat să o confirme ca să o scrie în ziar, însă efortul lor nu a dat rezultate. A pornit de la frecvența dubioasă cu care specialiștii în consultanță fiscală ies cu mesaje privind majorarea TVA.
Știm că reprezentanții marilor companii de audit și consultanță sunt mereu în contact cu cei de la Ministerul Finanțelor și participă la diverse discuții tehnice. De fapt, bănuiala noastră este că, în urma unei convenții neoficiale, Guvernul se folosește de acești emițători de informații de la firmele de consultanță fiscală pentru a obișnui populația cu ideea că TVA va crește.
Auzi azi, auzi mâine, auzi săptămâna viitoare și când, peste o lună, iese Boc și spune „Frați români, trebuie să majorăm TVA-ul că nu mai avem bani de pensii și salarii”, ce faci? Nu-i așa că nu te mai surprinde deloc?...
Eu cand vreau să fluier...
Am fost aseară un grup de șase persoane și a trebuit să mergem din cinematograf în cinematograf pentru a găsi niște locuri. Și nu doar pentru că a fost miercuri și a fost Orange film. Chiar și în cinematografele care nu sunt partenere în program sălile erau pline ochi.
Prima jumătate a filmului mai este cum mai este. Partea a doua însă parcă este ruptă de prima, elementul romantic este foarte prost reprezentat și uneori ai impresia că lipsesc bucăți din film, astfel încât tabloul final pare ciobit.
Nu voi intra în detalii de poveste, ca să nu le stric surpriza celor care nu au văzut filmul și au curiozitatea să-l vizioneze.
Mă tot gândesc de aseară la cât de multe poate să facă un marketing bun...
În concluzie, cred că nu merită să mergeți să dați banii la cinematograf pentru acest film.
marți, 13 aprilie 2010
Viena, la începutul lui aprilie
De data asta am revăzut Viena mai primitoare şi mai vie. Asta datorită aerului de primăvară şi vremii frumoase de care am avut noroc. Am fost, săptămâna trecută, de miercuri până vineri dimineaţă, la forumul LeaderSHE, organizat de ForumInvest.
Spre deosebire de data trecută, în octombrie 2009, când nici vremea friguroasă şi ploioasă şi nici programul foarte încărcat al evenimentului unde am participat nu m-au lăsat să înţeleg ceva din acea vizită la Viena, acum chiar mi-a plăcut. Am avut timp să ne plimbăm prin oraş şi chiar să mergem la o cârciumă prin centru şi să bem o bere la 4 euro halba la jumate foarte fină la gust.
Este un oraş frumos, curat, dar cam scump. Nu este atât de aglomerat de maşini, poate şi datorită faptului că multă lume circulă cu bicicletele. Există anumite locuri special amenajate de unde îţi poţi lua o bicicletă să mergi cu ea, apoi să o aduci înapoi sau să o laşi într-un alt loc similar.
Mă întreb de ce nu învăţăm şi noi să mergem mai mult cu bicicletele în Bucureşti. Nu pot spune că nu există bunăvoinţă din partea Primăriei, căci au amenajat destule piste pentru biciclişti. Pur şi simplu noi avem altă mentalitate: noi nu concepem ca o femeie îmbrăcată într-o fustă elegantă şi sacou încălţată în pantofi cu toc să meargă la destinaţie cu bicicleta. Aşa ceva am văzut însă şi în Viena, şi la Bruxelles şi sunt convinsă că voi aţi văzut şi în alte oraşe pe care eu nu am avut şansa să le vizitez.
În Viena mai sunt şi alte mijloace de transport, mai neobişnuite. Turiştii dornici să simtă atmosfera de epocă sunt invitaţi să se plimbe cu trăsurile, care sunt destule prin centru.
Plimbându-mă pe străzile oraşului, am observat destul de multe magazine cu covoare persane. După părerea mea, unul singur era suficient. Mă întreb cine le cumpără...
Parcul prin care am trecut era frumos amenajat şi bine întreţinut. Câinii nu au voie să fie plimbaţi pe acolo. În schimb, în lac se bălăceau o grămadă de raţe.
luni, 12 aprilie 2010
Cum vor deveni ziarele muzica clasică a presei
Plamb. Rovana Plamb
joi, 8 aprilie 2010
Tsacheva, ca o ţaţă
Când am văzut pentru prima dată programul de la Forumul LeaderSHE, organizat de Forum Invest la Viena, unde am fost invitată, prima persoană de pe lista de femei puternice invitate pe care am ochit-o pentru un interviu a fost Tsetska Tsacheva, preşedintele Parlamentului din ţara vecină nouă, Bulgaria. Mă gândeam deja ce articol drăguţ voi face despre câteva subiecte care ne interesează mult şi pe noi. Am prezentat ideea cu tot entuziasmul şefului meu, care şi el, la rândul lui, a prezentat-o mai departe.
Şi iată-mă ieri, la primul din cele trei panele de discuţie pe care e structurat forumul LeaderSHE. Înainte de începerea forumului, am reperat-o pe doamna preşedinte de parlament, care însă era deja angrenată într-un interviu cu Realitatea, secondată de Gândul. Nu m-am băgat peste ele pentru că nu e frumos şi pentru că am avut asigurarea celor de la Forum Invest că „toţi invitaţii sunt disponibili pentru interviuri”, fapt pentru care am decis să vorbesc cu ea după conferinţă. Atunci nu aveam de unde să ştiu că a fost o decizie proastă.
Bulgăroaica era în prezidiu şi şi-a ţinut discursul în bulgară. Am bănuiala că nu prea ştie engleză, deoarece a stat mereu cu căştile de traducere (se vorbea, evident, în engleză). (În plus, de oboseală şi de plictiseală, îşi tot schimba poziţia picioarelor, ba picior peste picior pe stângul, ba pe dreptul şi parcă uitase cu desăvârşire că purta o fustă scurtă, că nu mai e la prima tinereţe şi, cel mai important, că stătea la prezidiu şi că imaginea pe care o vedea sala nu era tocmai plăcută...)
Imediat după ce s-a terminat, m-am dus cu alţi colegi din presă să o luăm pentru câteva minute la o discuţie. Era însoţită de o cerberiţă blondă cu buze subţiri şi de a kind of bodyguard. Când i-am spus cine suntem şi ce vrem, cerberiţa i-a tradus şi au spus ambele aproape în acelaşi glas (Tsacheva în bulgară şi blonda ei în engleză) că a dat deja două interviuri la presa din România şi „she tinks it’s enough”.
WHAT??!!?? Am rămas mască. Am mai apucat să întreb cu o rază de speranţă dacă va mai fi aici mâine şi am auzit răspunsul aruncat peste umăr de cerberiţă că nu... Am rămas cu un sentiment profund de dezamăgire şi nu reuşesc nici până acum să înţeleg dacă ne-a refuzat din nesimţire, din grabă, din impertinenţă, sau pur şi simplu din jenă că nu ştie engleză...